Sunday, December 11, 2011

13. loeng – autoriõigused

Oma teose, foto kassitapust ronimas võrkaial ja betoonmüüritisel,  avaldasin Flickr.com'is: http://www.flickr.com/photos/71818807@N07/6487925185/in/photostream. Selleks ei kulunud palju aega.  Üllatav oli, et Flickr suutis tuvatastada, mis kuupäeval pilt oli tehtud ja millise kaamraga. Ebaameeldiv avastus oli, et Flickr'i otsing ei näita äsja loodud kasutaja pilte ning, et üles pandud pilte peab olema vähemalt viis selle jaoks. Info selle kohta oli ka veel ära peidetud.
Flickr ei ole just kõige suurepärasem, kuid ajab asja ära.

Järgmisena tutvusin SlideShare keskkonnaga. Tegin omale kasutaja ja panin üles ühe esitluse. Kõik käis lihtsalt. Esitlust polnud õnneks ka väga keeruline maha võtta. Keskkond tundus asjalik, kasutajasõbralik.

Vikipeediasse artiklit kirjutama ei hakanud, kuid muidu kasutan seda keskkonda igapäevaselt. Vikipeedia on üldse üks kasulikumaid lehti, mis viimasel ajal välja mõeldud.

beta.wikiversity.org on e-ülikool, mis sisaldab täielikke aine kursuseid. Leidsin sealt Inga Petuhhova Pythoni kursuse. Kuna võtan ise sel semestril seda kursust, oli huvitav võrrelda kuidas sama aine näeb välja e-õppe ainena.

wikimedia.org on värav wikimedia osadele. Sealt on mugav minna kuhu vaja. Varem ei teadnudki, et wikimedial on nii palju osi. Wikiquote tundus väga huvitav ja asjalik.
Veebileht autor.ee annab väga hea ülevaate praktiliselt kõigist autoriõigustega seotud küsimustest.
Creativecommons.org annab ülevaate heategevusliku ja annestustel põhineva korporatsiooni toimimisest ja autoriõiguskaitsega seotud teenustest. Leht pakub ka eesti keelset informatsiooni ja abi omale sobiva litsentsi valimisel

p2pu.org tundus mitte tõsiselt võetava lehena. Enda jaoks ma sealt midagi asjalikku ei leidnud. Teoreetiliselt peaks toetama veebipõhist õpet, kuid näiteks jaapani keele õppegrupi alt leidsin ainult jaapani tähestiku video ja grammatika link viis millegipärast inglise keele grammatikani.

koolielu.ee on mõeldud kitsale sihtgrupile - õpetajatele. Mina pedagoogiks ei õpi, seega ei leidnud sealt midagi enda jaoks.

lemill.net'is on õppematerjalid ja igasugused testid, tudengitele seal palju ei leidunud. Rohkem põhikooli ja keskkooli materjalid. Siiski paar huvitavat dokumenti psühholoogia kohta leidsin.

oercommons.org'is on väga lai valik õppematerjale ja palju muud (õpetlikud mängud, huvitavad artiklid). Materjalide kogus on ka suur. Materjal on hästi liigitatud.

ocw.mit.edu aadressil on väga võimas andmebaas õppematrejalidest, sh audio ja video failid.

soundcloud.com/creativecommons pole minu arust hea veebileht, ma pole ka eriline muusikahuviline. Lehel ei leidnud, et oleks võimalust valida muusikastiile.

ccmixter.org tundub hea leht muusika kuulamiseks.

No comments:

Post a Comment